Sezon na grilla - jak przygotować swój biznes?
Lato to idealny czas dla restauratorów, którzy mogą rozszerzyć swą działalność gastronomiczną o dania z grilla. W tym celu warto wyposażyć się w niezbędny sprzęt, dzięki któremu będzie można nie tylko przygotować smaczne dania, ale też przygotować je w zróżnicowanej formie i dla większej grupy konsumentów. Które z urządzeń do grillowania warto mieć?
Sprzęt, który warto mieć
Na początek warto wyposażyć się w grill gastronomiczny. Jest to wielofunkcyjny sprzęt, na którym oprócz mięsa, można też przyrządzić dania rybne i warzywne. Istotną kwestią jest wybór grilla pod kątem zastosowanego w nim paliwa. Jeśli dania serwowane na nim są okresowo, to warto zakupić gazowy grill gastronomiczny. Urządzenie to jest łatwe w obsłudze i nie wymaga dostępu do energii elektrycznej. Trzeba jednak uczciwie przyznać, że pod względem mocy największą efektywność osiąga grill elektryczny.
Nie wymaga on posiadania przyłącza gazowego lub zapasu butli. Urządzenia elektryczne wyróżniają się dużą sprawnością, gdyż ruszt nagrzewa się w nich w zasadzie tuż po włączeniu. Typowy, przeznaczony do zastosowań domowych grill na energię elektryczną zużywa od 1,2 do 2 kW mocy. W przypadku większych urządzeń restauracyjnych parametr ten będzie zdecydowanie wyższy. Warto jednak podkreślić, że posiadanie sprzętu o dużej mocy znamionowej, pozwoli obsłużyć większą ilość zamówień i to w relatywnie krótkim czasie.
Niecodzienny sprzęt na grilla
Posiadanie grilla gastronomicznego wcale nie oznacza, że klienci muszą wciąż otrzymywać te same posiłki. Można też w razie potrzeby wyposażyć swój lokal z grillem w bardziej zaawansowane urządzenia, które znacznie rozszerzą jego ofertę. Jednym z nich jest np. opiekacz grill do kebaba, który jest potężnym, bo najczęściej zasilanym napięciem trójfazowym urządzeniem. Sprzęt ten posiada obrotowy mechanizm, dzięki któremu mięso równomiernie się opieka. Za wytwarzanie ciepła odpowiedzialny jest tu specjalny promiennik o mocy dochodzącej nawet do 6 kW, który charakteryzuje się dużą sprawnością.
Opcjonalnie można nabyć grill lawowy, który jest prostym urządzeniem (najczęściej z palnikiem gazowym). Rolę ośrodka grzewczego pełnią w nim kamienie lawowe, które skutecznie rozprowadzają ciepło po całej powierzchni roboczej urządzenia. A jeśli ktoś lubi np. hot-dogi, to może zakupić grill rolkowy. Jest to urządzenie przeznaczone do grillowania i podgrzewania małych parówek. Nawiasem mówiąc, można je bardzo często spotkać na różnych stacjach benzynowych.
Mając ten sprzęt, można z powodzeniem myśleć nie tylko o aktualnym, ale też o przyszłym sezonie grillowym. Bądź co bądź, grono miłośników dań grillowych stale się powiększa, co oczywiście korzystnie przedkłada się na letni ruch w gastronomii.