Cena
-
od
do
Promocja
Salamandry i opiekacze elektryczne dla gastronomii
Przygotowanie idealnie wypieczonych potraw wiąże się z koniecznością opracowania właściwej receptury, oraz posiadania specjalnych urządzeń do tego celu. Zupełnie inaczej przygotowuje się chrupiące, złociste grzanki, inaczej tosty, a jeszcze w inny sposób przyrządza się zapiekanki na bagietkach. To sprawia, że w dobrze wyposażonej restauracji oferującej dania różnego gatunku niezbędne jest używanie: tosterów, pieców gastronomicznych, opiekaczy do zapiekanek oraz salamandrów.
Czym są profesjonalne salamandry? To urządzenia o dużej mocy grzewczej nastawione na opiekanie potraw od góry, za pomocą grzałki. W sprzedaży dostępne są rozmaite urządzenia tego typu, zarówno jeśli chodzi o powierzchnię wewnątrz nich, jak i sposób obsługiwania. Salamandry gastronomiczne przypominają nieco długi, wąski piekarnik pozbawiony drzwiczek, za to wyposażone są w grzałkę umocowaną u góry. Ruszt w salamandrze może być regulowany góra/dół, w celu zapewnienia odpowiedniej intensywności pieczenia, jest także regulowany przód - tył w celu łatwiejszego wyciągania potraw oraz układania ich. Taki opiekacz elektryczny dla gastronomii bardzo szybko się nagrzewa i pozwala na łatwe wykończenie pieczonej potrawy. Bardzo wygodne w obsłudze są również salamandry z windą. Potrawy umieszcza się bezpośrednio na dolnym blacie, a następnie za pomocą uchwytu zbliża górną część urządzenia z grzałką do potrawy, regulując ją na żądaną wysokość.
Jak wykorzystuje się salamandry gastronomiczne w restauracjach? Są one idealne do opiekania kanapek z serem i innymi topniejącymi składnikami, gdy kanapki te pozbawione są przykrycia w postaci górnej części pieczywa. Bardzo często używa się ich także do szybkiego podgrzewania potraw bezpośrednio na talerzach. Należy przy tym pamiętać, by do salamandrów gastronomicznych używać żaroodpornych, mocnych talerzy. Urządzenia te nie służą natomiast do wypiekania ciast czy pieczenia mięs. Wynika to z konstrukcji salamandry - nie posiada ona drzwiczek, więc nie utrzymuje jednakowej, stałej temperatury we wnętrzu, a sposób ogrzewania potrawy ma ograniczony kierunek - z góry na dół.