Ze względu na ich gabaryty, piece konwekcyjno-parowe zwykle spotyka się w profesjonalnych kuchniach. Dobra restauracja nie może się bez nich obyć. Coraz częściej korzystają z nich też mniejsze punkty, wybierając bardziej kompaktowe wersje. Zalety tych urządzeń wynikają z ich sprytnego mechanizmu działania. Dowiedz się, jak to funkcjonuje!
Prosta zasada pracy pieca konwekcyjno-parowego opiera się na fizycznym zjawisku nazywanym konwekcją. Jest to proces przekazywania ciepła związany z ruchem materii. Przez komorę, w której znajduje się przygotowywany posiłek, przetłacza się nagrzane powietrze. Wentylatory wymuszają jego poziomy ruch w stronę filtrów, które zbierają cząstki tłuszczu, nie pozwalając im przenikać dalej. To ogranicza wydostawanie się zapachów potraw na zewnątrz. Powietrze równomiernie ogrzewa danie wewnątrz komory.
W 1976 roku firma Rational dodała do pieca konwekcyjnego funkcję pary, co usprawniło proces gotowania i poprawiło jakość dań. Obecnie jest to jeden z liderów na rynku, którego piece przodują w technologicznych rozwiązaniach ułatwiających pracę w kuchni. Jest nim choćby oryginalna funkcja Finishing, zapobiegająca spadkowi jakości potraw wskutek ciągłego podgrzewania. Stanowi ona pomoc w godzinach szczytu czy też podczas obsługi bankietów w restauracji.
Piec konwekcyjno-parowy — zalety, które docenisz w swojej kuchni
Zastanawiasz się, czy zainwestować w nowe urządzenie do pieczenia i gotowania? Na przykład Piec konwekcyjno-parowy UNOX z pewnością przyczyni się do pozytywnych zmian w obrębie Twojej restauracji. Parowa komora pieca pozwala na przygotowanie aromatycznego, soczystego dania o właściwej strukturze i atrakcyjnym smaku. Jego zalety wynikają z zastosowanej technologii:
- gotowanie konwekcyjne pozwala oszczędzić prąd — jest to urządzenie energooszczędne,
- podawana w trakcie pracy pieca para wodna zapobiega wysuszaniu potraw i przyspiesza proces przygotowywania posiłków,
- dzięki temu można smażyć i piec przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu, a nawet bez niego,
- umożliwia przygotowanie posiłków tradycyjnych, ale też dietetycznych, dzięki możliwości gotowania na parze,
- ogranicza czas pracy kucharza — danie dochodzi w piecu bez konieczności obracania go, jest równomiernie poddawane opływowi gorącego powietrza,
- zapachy z kuchni nie są tak intensywne, co bywa szczególnie pomocne w pomieszczeniach znajdujących się w budynkach o kłopotliwej wentylacji.
Z piecem konwekcyjno-parowym można przyrządzać potrawy na wiele różnych sposobów. Wspomniane gotowanie na parze czy pieczenie to nie jedyne możliwości. W jego wnętrzu zrobisz dania grillowane, blanszowane, wędzone oraz obrabiane w niskich temperaturach. Odpowiednio dobrane do potrzeb lokalu gastronomicznego urządzenie sprawdzi się w restauracjach, barach szybkiej obsługi, stołówkach w różnych placówkach i sanatoriach, niezależnie od czasu codziennej eksploatacji.
Do walorów pieca konwekcyjno-parowego takiego, jak Retigo należy także menu bogate w gotowe, sprawdzone programy. Nowoczesne funkcje pozwalają na szybkie osuszenie komory i ponowne jej nawilżenie. Uważną obserwację dania można prowadzić dzięki jasnemu, ale oszczędzającemu energię oświetleniu LED. Bezpieczeństwo zapewnia automatyczne otwieranie drzwi. Ponadto piec może przypomnieć użytkownikowi o wstawionym posiłku. Duża pojemność i dodatkowe półki pozwalają na przygotowanie jednocześnie więcej niż jednej potrawy.
Postęp technologiczny wyraźnie daje się zauważyć w gastronomii. Nowoczesne wyposażenie usprawnia i przyspiesza procesy przygotowywania posiłków bez straty aromatu jedzenia. Dbanie o dostęp do sprzętu wysokiej klasy jest niemal równie ważne, jak umiejętności kucharza i jakościowe produkty spożywcze. Goście restauracji docenią walory Twojej sztuki kulinarnej, zwłaszcza gdy będą mogli zjeść w sali pozbawionej zmieszanych kuchennych zapachów. Piec konwekcyjno-parowy zapewnia higienę użytkowania.