Rozkład pomieszczeń w restauracji
Odpowiednie zagospodarowanie obszaru w punkcie związanym z gastronomią jest kluczowym elementem prawidłowego funkcjonowania lokalu. Nie sposób znaleźć cieszącą się zainteresowaniem klientów restaurację na wysokim poziomie bez przemyślanego rozkładu poszczególnych pomieszczeń. Jedną z najistotniejszych części obiektu, obok centrum postaci kuchni, jest miejsce przeznaczone do zmywania naczyń kuchennych i stołowych, nazywane potocznie zmywalnią.
Miejsce na zmywalnię
Warto odnotować, iż pomieszczenie dedykowane myciu naczyń to obowiązkowa pozycja obiektu gastronomicznego, a miejsce w którym się znajduje ma ogromne znaczenie i przekłada się na komfort i szybkość pracy w całym lokalu. Jednym z elementów zasady podziału stref na „brudną” i „czystą” jest konieczność wydzielenia odpowiedniej przestrzeni, w której odbywa się zmywanie. Obie drogi nie mogą się ze sobą krzyżować. W trosce o bezpieczeństwo klientów należy zagwarantować przestrzeganie zasad higieny pracy, co sprowadza się do konieczności odpowiedniego wyposażenia.
Wyposażenie zmywalni
Owo wyposażenie jest bezpośrednio związane z profilem prowadzonej działalności oraz kubaturą pomieszczeń. Musi ono dodatkowo wpisywać się w pełni we współczesne standardy dotyczące sterylności. Odpowiednia ilość miejsca na zmywalnię powinna być przewidziana już na etapie planowania kuchni, tak aby była ona efektywna. Następnym etapem jest określenie rodzaju oraz ilości mytych naczyń. Ma to duże znaczenie przy doborze urządzeń potrzebnych do zmywania, tak aby pasowały do lokalu. W dobie wysokich stawek za media na pierwszy plan wysuwa się również kwestia energooszczędności – sprzęt, który nie potrzebuje zbyt wiele energii w dłuższej perspektywie umożliwi odłożenie pokaźnej sumy.
Baseny, zlewy i zmywarki gastronomiczne
Zmywanie z wykorzystaniem zlewów i basenów gastronomicznych sprawdza się przy niewielkim zakresie obowiązków, w lokalach o niedużym obłożeniu, które dopiero się rozkręcają. Z biegem czasu, gdy biznes zaczyna przyciągać coraz większą ilość osób, tradycyjne zmywanie pochłania coraz więcej energii. Doskonałym rozwiązaniem w tej sytuacji są zmywarki gastronomiczne, które pozwolą zaoszczędzić czas i przekierować personel na inne obszary aktywności. Zmywarki dedykowane gastronomii są w zasadzie tym samym, czym ich domowe odpowiedniki. Różnice dotyczą np. pojemności, temperatury wyparzania naczyń oraz cyklu mycia, który jest odpowiednio dłuższy.
Odpowiednia twardość wody
Chcąc przedłużyć żywotność zakupionej zmywarki nie sposób nie wspomnieć o odpowiedniej konserwacji. Podstawową sprawą jest posługiwanie się jedynie zmiękczoną wodą. Rozwiązaniem może być zakup zmywarki, która fabrycznie posiada wbudowany zmiękczacz. Wiąże się to z nieco wyższym kosztem zakupu, jednak gwarantuje nam, że po czasie nie będziemy musieli płacić dodatkowo za koszty serwisu, które wielokrotnie przekroczą koszt uzdatniacza.