Rozdrabnianie to jedna z czynności, którą często wykonuje się przy przygotowaniu określonych potraw oraz napojów. Można użyć do niej ręcznego blendera lub urządzenia stacjonarnego. Choć mikser ręczny to urządzenie, które powinno znaleźć się w każdej profesjonalnej kuchni, to jednak zwykle używa się go doraźnie. Do przygotowania napojów i potraw znacznie częściej służy w żywieniu zbiorowym blender gastronomiczny. Kiedy powstały pierwsze blendery? Jakie funkcje zapewniają obecnie stosowane urządzenia i do czego używa się ich współcześnie? Na te i inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
Blender kielichowy – urządzenie ze stuletnią historią
Pierwszy blender kielichowy, w którym ostrza umieszczono na dnie naczynia, wynalazł już w 1922 r. Amerykanin polskiego pochodzenia, Stephen J. Popławski. Urządzenie było używane w restauracjach do przygotowania mlecznych koktajli. 10 lat później Popławski uzyskał patent na swoją maszyną rozdrabniającą owoce i warzywa do postaci płynnej, nazywaną wówczas mikserem. Określenie „blender” zaczęto stosować później. W 1938 r. na rynek wprowadzono udoskonaloną maszynę Popławskiego znaną jako „Waring Blendor”, nazwaną tak na cześć pracującego przy jej ulepszeniu Freda Waringa. Ostatecznie „blendor” przyjął niezmienioną do dziś formę „blendera”.
Blender gastronomiczny – niezbędny w profesjonalnej kuchni
Obecnie blendery stosowane są szeroko zarówno w domowych kuchniach, jak i w żywieniu zbiorowym. Oczywiście profesjonalne blendery gastronomiczne to zwykle urządzenia o większych mocach niż domowe oraz ostrzach przystosowanych do częstego użytkowania. Często stalowe noże pokryte są dodatkowo warstwą tytanu. Profesjonalne blendery są również odpowiednio zaprojektowane pod względem zabezpieczeń elektrycznych. Posiadają bezpieczniki oraz czujniki, które nie dopuszczają do przegrzania silnika, np. wskutek zbyt dużego obciążenia lub za długiej pracy maszyny.
Współczesne urządzenia posiadają wiele rozmaitych funkcji, które poszerzają możliwości ich zastosowań. W gastronomii często stosuje się np. blendery z opcją programowania czasu pracy. Dzięki temu można urządzenie załączyć i w czasie, kiedy potrawa czy napój jest w trakcie przygotowania – zająć się czym innym bez obaw np. o zbyt duże rozdrobnienie lodu w przyrządzanym drinku. Blendery gastronomiczne produkowane są również z obudowami wyciszającymi. Wykonana zwykle z poliwęglanu obudowa może być uchylna, lub nakładana. Urządzenie pracuje wyłącznie po szczelnym jej zamknięciu. W obudowę wyposaża się w szczególności blendery barmańskie, które stanowią wyposażenie barów i użytkowane są w pomieszczeniach, w których znajdują się klienci. Z tego powodu eliminacja hałasu jest bardzo pożądana.
Do czego używa się blenderów w gastronomii?
Zadaniem blendera jest rozdrabnianie oraz mieszanie. Urządzenia wykorzystuje się na stanowiskach barmańskich do przygotowania drinków, a także w kawiarniach i różnego rodzaju punktach gastronomicznych przy podawaniu szejków mlecznych, owocowych bądź warzywnych.
Profesjonalne blendery rozdrabniają:
- owoce,
- warzywa,
- lód.
Blendery gastronomiczne stosuje się nie tylko w barach i kawiarniach, ale również w kuchniach, gdzie używa się ich m. in. do rozdrabniania mięsa. Tę ostatnią właściwość wykorzystuje się w szczególności do przygotowania aksamitnych zup-kremów, ale także różnego rodzaju past kanapkowych. Oczywiście nie muszą to być wyłącznie pasty mięsne – blender świetnie nadaje się również do przygotowania zdrowego, zyskującego ostatnio na popularności w Polsce hummusu czy tradycyjnego meksykańskiego sosu - guacamole.