Zlewozmywaki i umywalki przemysłowe to jedne z najważniejszych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Niezależnie od tego, czy prowadzisz małą kawiarnię, bar, czy dużą restaurację w centrum miasta, działalność w branży bez tych urządzeń jest po prostu niemożliwa. Jakie modele sprawdzą się więc najlepiej w Twoim lokalu? Jaki materiał wykonania wybrać? Na co zwrócić szczególną uwagę, dokonując zakupu? Dowiedz się już teraz!
Umywalki gastronomiczne – z jakiego materiału?
W działalności gastronomicznej podstawowym elementem wyposażenia są umywalki ze stali nierdzewnej. Cieszą się dużą popularnością ze względu na połączenie trwałości i lekkości. Są odporne na odkształcenia i wysoką temperaturę, a jednocześnie gwarantują komfort użytkowania i łatwość w utrzymaniu czystości. To ważne, bo kwestie higieniczne w gastronomii mają przecież niebagatelne znaczenie. Umywalki z takiego materiału, wyróżniają się bardzo dużą wytrzymałością.
Umywalka mała czy duża?
Rozmiar umywalki gastronomicznej ma zasadnicze znaczenie, ponieważ od niego zależy sprawność i komfort pracy. Wybrany model powinien być duży, odpowiednio szeroki i głęboki, tak aby bez trudu można było zanurzyć i umyć różnego rodzaju wyposażenie lokalu, jak np. pojemniki na żywność, naczynia, tace, garnki czy kuwety kuchenne. Wybierając konkretny egzemplarz, należy mieć na uwadze wymiary pomieszczenia i sposób montażu sprzętu. Oprócz wariantu do mycia naczyń warto wyposażyć lokal w przynajmniej jedną mniejszą umywalkę do rąk, ponieważ nie zawsze jest możliwość skorzystania z głównego stanowiska. Takie rozwiązanie usprawnia pracę i zapewnia jej płynność.
Umywalki ze stali nierdzewnej – modele oraz ich niezbędna ilość
Liczba umywalek w lokalu gastronomicznym oraz ich wielkość są zależne od kilku czynników:
- powierzchni, jaką ma się do dyspozycji w kuchni,
- specyfiki i skali działalności lokalu gastronomicznego,
- rozmieszczenia innych sprzętów, urządzeń i wyposażenia,
- liczby pracowników,
- przedmiotów, które będą myte.
Przed dokonaniem zakupu należy rozważyć wszystkie te kwestie. Czasem lepiej sprawdzą się dwie mniejsze umywalki przemysłowe niż jedna bardzo duża. Warto zastanowić się także nad tym, czy wybrany model ma mieć konstrukcję jedno-, czy dwukomorową.
Budowa umywalki ze stali nierdzewnej – na co zwrócić uwagę?
Kolejna kwestia, którą należy uwzględnić przy wyborze konkretnego modelu, to jakość materiałów wykorzystanych do produkcji oraz precyzja i solidność wykonania. Często to właśnie najdrobniejsze i mało rzucające się w oczy elementy decydują o wartości urządzenia. Na co więc zwrócić uwagę, dokonując zakupu? Dobrze, gdy umywalka przemysłowa posiada rant, który zapobiega wylewaniu się wody na podłogę czy na boki, poza zlew. Pomaga to w utrzymaniu porządku i bezpieczeństwa pracy, bo nie powstaje ryzyko poślizgnięcia się na śliskiej powierzchni. Bardzo istotnym aspektem jest też projekt armatury – najbardziej higieniczne i praktyczne są umywalki z zaokrąglonymi krawędziami. Dzięki nim czyszczenie staje się proste i szybkie, a zabrudzenia i resztki jedzenia nie gromadzą się w kątach i łączeniach. Sprawdź też jakość i trwałość spawania oraz sposób montażu sprzętu.
Podsumowanie
Szeroki wybór i różnorodność dostępnych na rynku urządzeń nie ułatwiają doboru konkretnego modelu. Mamy jednak nadzieję, że po lekturze tego artykułu wiesz więcej na temat nierdzewnych umywalek gastronomicznych, co umożliwi Ci znalezienie egzemplarza, który spełnia Twoje wszystkie wymagania. To pierwszy, niezbędny krok do sukcesu w tej bardzo konkurencyjnej branży!