Pieczenie chleba to prawdziwa sztuka. Kto jej nie próbował, ten nie wie, jak ważne jest w tym procesie użycie odpowiedniego sprzętu. Jeśli zatem prowadzisz restaurację lub piekarnię, to koniecznie zapoznaj się z niniejszym artykułem. Doradzimy w nim, jaki sprzęt do pieczenia chleba będzie dla Ciebie niezbędny. Zapraszamy do lektury!
Akcesoria do pieczenia chleba
Zauważyłeś pewnie, że Twoi klienci bardzo cenią sobie możliwość skosztowania domowych, naturalnych wypieków. Nawet najlepszy chleb z marketu nie zastąpi smacznego, idealnie wyrośniętego pieczywa, które będzie rozpływać się w ustach. Jeśli działasz w szeroko rozumianej branży gastronomicznej, wiesz również, że Twoja konkurencja, która samodzielnie przygotowuje smaczne pieczywo, notuje często większe zyski niż pozostali przedsiębiorcy. To oznacza, że również i Ty powinieneś pomyśleć o tym, by zaopatrzyć się w sprzęt do piekarni. Dzięki niemu:
- staniesz się niezależny od dostawców pieczywa,
- przygotujesz unikatowe wypieki, które będą utożsamiane wyłącznie z Twoją restauracją bądź piekarnią,
- rozszerzysz swoje menu,
- wzbogacisz niektóre dania (np. kuchni włoskiej) smacznym pieczywem.
W jakie akcesoria warto zaopatrzyć swoją kuchnię gastronomiczną lub piekarnię?
1. Piec do przygotowania chleba
Zacznijmy od podstaw. Piec do pieczenia chleba to niezbędne wyposażenie gastronomii, w której serwowane są różne wypieki. Najlepiej postaw na piec konwekcyjny, który równomiernie rozgrzewa znajdujące się wewnątrz ciasto i pozwala mu wyrosnąć. Piece piekarnicze są dostępne w różnych wariantach. Zapoznaj się z nimi, zanim postawisz na interesujący Cię model.
2. Meble nierdzewne
Jeśli planujesz samodzielny wypiek chleba, musisz zadbać o odpowiednie meble nierdzewne. Postaw m.in. na półki nierdzewne, regały nierdzewne i stół nierdzewny, na którym będziesz ugniatał i przygotowywał ciasto. Powłoka nierdzewna (wykonana ze stali szlachetnej) jest niezbędna, aby utrzymać odpowiedni poziom higieny. Blat takiego stołu łatwo wyczyścić. Jest on też odporny na działanie wody, która jest przecież bardzo potrzebna do przygotowania ciasta.
3. Narzędzia i urządzenia do krojenia
Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni i piekarni jest oczywiście nóż do chleba. Narzędzie to jest najczęściej wyposażone w specjalnie ukształtowane ząbki, które z łatwością tną dowolne rodzaje pieczywa - zarówno te ze spieczoną skórką, jak i miękkie, świeże (jeszcze ciepłe) chleby. Warto też zaopatrzyć się w specjalistyczne krajalnice piekarnicze, dzięki którym można szybko przygotować chleb krojony o różnej grubości kromek.
4. Podstawowe akcesoria
W piekarni lub w restauracji warto również mieć proste akcesoria piekarnicze. Jednym z nich jest deska gastronomiczna. To przyrząd, na którym można kroić chleb, a także dekorować i przygotowywać wypieki. Dzięki desce zabezpieczymy meble kuchenne przed zarysowaniem, a także zwiększymy poziom higieny podczas serwowania wypieków.
5. Mikser do przyrządzania chleba
Kolejnym urządzeniem, które z pewnością przyda się w restauracji lub piekarni, jest profesjonalny mikser planetarny. Wybierając odpowiedni model, warto zwrócić uwagę na parametry: bowiem nie każdy mikser nada się do mieszania ciast ciężkich, czyli takich, które są wykorzystywane do przyrządzania chleba lub pizzy. Warto zainwestować w model o mocy min. 1 kW, który sprawnie wymiesza wszystkie składniki.
6. Miesiarka do ciasta
Termin miesiarka do gastronomii może być nieznany wielu osobom. Niemniej jest to sprzęt, który jest niezbędny zwłaszcza w piekarni. Mianem tym określa się gastronomiczny mikser spiralny, który dzięki odpowiednio dużej mocy i specjalnej konstrukcji, może być wykorzystany do mieszania gęstych i ciężkich ciast. Jeśli zatem chcesz zainwestować w wyposażenie piekarni, które będzie Ci służyć przez długi czas, to wybierz miesiarkę.
7. Akcesoria do formowania ciasta
Kolejnymi przedmiotami, które powinny obowiązkowo pojawić się w każdej restauracji tudzież piekarni, są bagieciarki i rogaliciarki. Służą one do formowania ciasta na kształt... bagietek i rogalików. Dlaczego warto je mieć? Możesz być pewien, że Twoi klienci z pewnością pokochają nie tylko Twoje chleby, ale też wiele innych rodzajów wypieków. Jeśli masz szerszy asortyment, masz większe szanse na rynku.
Co jeszcze warto mieć w swoim punkcie gastronomicznym?
Wiadomo, że takie urządzenia, jak np. profesjonalny piec gastronomiczny, to podstawa wyposażenia restauracji lub piekarni. Zanim jednak rozpoczniesz swoją działalność, zaopatrz się w mniej oczywiste, a równie ważne akcesoria, takie jak:
- drobny sprzęt cukierniczy, czyli akcesoria niezbędne do przygotowania i serwowania ciasteczek, ciast i innych słodkich przysmaków,
- sprzęt do ekspedycji pieczywa (np. skrzynki),
- opakowania na chleb, jednorazowe torebki papierowe,
- ulotki i banery promujące ofertę,
- koszyczki do podawania pieczywa,
- noże do krajalnic i wiele, wiele innych.
Jak widać, podstawowy sprzęt w piekarni to nie tylko piece i inne zaawansowane maszyny. O tym, jak sprawnie działa dany obiekt, decyduje bowiem dostęp do najprostszych, a zarazem równie ważnych gadżetów.