Odpowiednie przechowywanie żywności przedłuża jej świeżość i pozwala ustrzec się przed marnowaniem zakupionych produktów. Ludzie od zawsze szukali sposobów na to, aby konserwować jedzenie. Od wieków znane były takie sposoby jak suszenie, przechowywanie w soli, czy pasteryzowanie. Nadal poszukuje się nowych sposobów, jak sprawić, aby produkty takie, jak mięso, ryby i nabiał, które łatwo się psują, dłużej zachowały świeżość. Od kilku lat coraz częściej producenci żywności, właściciele punktów gastronomicznych, sprzedawcy jedzenia, a nawet osoby prywatne w domowym użytku decydują się na pakowanie próżniowe. W porównaniu do innych sposobów konserwacji wymaga ono użycia specjalistycznego sprzętu, jakim są pakowarki próżniowe. Wybór dobrej jakości urządzenia gwarantuje, że jedzenie zostanie zabezpieczone i będzie świeże przez długi czas.
Na czym polega pakowanie próżniowe?
Pakowarki do żywności umożliwiają szczelne zamknięcie jedzenia. Proces ten zatrzymuje utlenianie i rozwój bakterii tlenowych, które w dużej mierze odpowiedzialne są za to, że produkty pracą swoje właściwości, pierwotny smak i wartości odżywcze. Zatrzymane są wtedy procesy gnilne, jedzenie dłużej smakuje dobrze. Pakowarki komorowe odsysają powietrze z worka, w który chcemy zapakować jedzenie. Po zgrzaniu brzegów otrzymujemy hermetyczną paczkę, która zmienia psujący się produkt, w rzecz, którą możemy długo przechowywać.
Decydując się na próżniowe pakowanie żywności, nie tylko przedłużamy jej trwałość, ale również dłużej zachowujemy jej wartości odżywcze. Jest to zatem szansa, aby jeść zdrowiej i zadbać o swoje samopoczucie. Oszczędzamy też pieniądze, bo nie marnujemy produktów. Jako producenci żywności lub ich sprzedawcy oferujemy swoim klientom nie tylko dobrej jakości produkt, ale również sposób, aby dłużej mogli cieszyć się jego smakiem i świeżością.
Wady i zalety pakowania próżniowego
Co przemawia za pakowaniem próżniowym, a na które aspekty powinniśmy uważać, decydując się na ten sposób przechowywania? Przede wszystkim, w porównaniu z innymi sposobami nie zmienia ono smaku i pierwotnych właściwości produktu. Jest to ważny aspekt, szczególnie dla osób, które uwielbiają gotować i dbają o idealny smak przygotowanych potraw. Próżniowo można pakować zarówno produkty surowe i półprodukty, jak i gotowe dania. Po otwarciu worka są one od razu gotowe do dalszej obróbki lub serwowania. Pakowanie próżniowe docenią też osoby przygotowujące z wyprzedzeniem większe ilości jedzenia lub robiące zapasy półproduktów do ich przygotowania. Jednocześnie nie powoduje ono utraty wody, co jest szczególnie ważne w przypadku przechowywania mięsa.
Minusem, z którym trzeba się liczyć, jest koszt zakupu urządzenia oraz jego późniejszej eksploatacji. Potrzebny będzie nie tylko prąd, ale również zakup specjalnych worków do pakowarek. Użycie tego materiału może być problematyczne dla osób, które starają się ograniczyć jego używanie.
Jakie rodzaje pakowarek można spotkać?
Rynek pakowarek ciągle się rozrasta i gdy myślimy o zakupie takiego urządzenia mamy co najmniej kilka opcji do wyboru. Pierwsze kryterium, które trzeba brać pod uwagę, jest to, na jaką skalę będzie ono używane. Inne parametry będą istotne jeśli ma to być sprzęt używany biznesowo, inne zaś gdy będzie tylko do użytku prywatnego. Z czego możemy wybrać?
- Pakowarki komorowe - to duże i profesjonale urządzenia, które mają swoje zastosowanie w miejscach produkujących żywność lub lokalach gastronomicznych. Wyróżnia je bardzo wysoka wydajność, która jest niezbędna jeśli pakuje się w ten sposób duże ilości jedzenia. Te urządzenia są wyposażone we wbudowaną pompę próżniową, a także komorę, w której umieszcza się worek z żywnością.
- Pakowarki listwowe - to dużo mniejsze, kompaktowe urządzenia, które wybierane są do użytku domowego lub tam, gdzie nie ma potrzeby pakować jedzenia w dużych ilościach. Nie dają one możliwości regulacji parametrów. Dłuższy też jest czas ich pracy.
- Zgrzewarki do tacek - to sprzęt, z którego korzystają zakłady przetwórstwa, które pakują w ten sposób swoje produkty.
Jak można zauważyć, pakowanie próżniowe ma wiele zalet. Jeśli zatem przygotowujesz większe ilości jedzenia, pakowarka próżniowa da Ci możliwość, aby bezpiecznie je przechowywać. Jeśli sprzedajesz produkty spożywcze, lub prowadzisz lokal gastronomiczny, pakowarka komorowa, może okazać się wręcz niezbędna.