Pakowanie próżniowe to jeden z lepszych sposobów na zabezpieczenie świeżych produktów żywnościowych przed szkodliwym działaniem tlenu. To właśnie ten składnik powietrza powoduje szybsze starzenie się jedzenia: wysychanie, jełczenie, utlenianie witamin. Jedzenie pozostawione niezakłóconemu działaniu tlenu szybciej pleśnieje, traci swoje wartości odżywcze, ulatują z niego substancje odżywcze, wytraca się zapach, zmienia się też jego konsystencja (szczególnie widzimy to w przypadku słodyczy zrobionych na bazie kremów).
Pakowanie próżniowe żywności – gdzie sprawdza się ten pomysł?
Zapakowanie świeżych produktów żywnościowych może znacząco wydłużyć proces ich degradacji i spowodować, że będą dłużej nadawały się do bezpiecznego spożycia. Korzystają na tym konsumenci na całym świecie, pakując próżniowo niedojedzony obiad i wkładając go do lodówki w celu późniejszego spożycia. Korzysta na tym także cala branża gastronomiczna. Z jednej strony, są to firmy cateringowe, które z pakowania próżniowego uczyniły wręcz narzędzie biznesu, dostarczając swoim klientom ofertę pakowanych próżniowo posiłków na cały dzień. Korzystają na tym również szefowie kuchni, którzy, dysponując pakowarkami próżniowymi, optymalizują koszty związane z zakupem składników do gotowania.
W jaki sposób odbywa się próżniowe pakowanie żywności?
Próżniowe pakowanie żywności polega na takim zapakowaniu jedzenia, aby oddziaływała na niego minimalna ilość tlenu. Aby to zrobić, należy zamknąć produkty w opakowaniu lub umieścić w worku do pakowarki próżniowej, a następnie odessać z wnętrza taką ilość tlenu, na ile jest to możliwe. Następnie, całość okleja się hermetycznie tak, aby do środka nie przedostawało się powietrze. Wraz z redukcją tlenu wewnątrz, wzrasta ciśnienie i podnosi się ilość dwutlenku węgla. Takie warunki są idealne dla dłuższego zachowania świeżości produktów spożywczych.
Pakowanie próżniowe w domowych warunkach VS w warunkach gastronomicznych
Aby szczelnie zapakować żywność, wystarczy posiadać folię lub opakowanie o odpowiedniej klasie odporności na uszkodzenia i podatne na zgrzewanie oraz urządzenie, dzięki któremu uda nam się zgrzać brzegi opakowania. Do próżniowego pakowania żywności używa się worków foliowych, pudełek, słoików, plastiku i innych materiałów, które mają bardzo dobre właściwości przeciwskraplające, niską przepuszczalność dla dwutlenku węgla, a także małą przepuszczalność dla tlenu i pary wodnej. W sklepach znajdziemy specjalistyczne urządzenia, takie jak pakowarka próżniowa do żywności. Znacząco ułatwia ona proces szczelnego opakowywania pudełek oraz produktów bez pudełek. Polecana jest szczególnie tam, gdzie gotuje się intensywnie i gdzie istotne jest, aby proces pakowania przebiegał zawsze niezawodnie.
Największe potrzeby profesjonalnego pakowania żywności metodą próżniową mają lokale gastronomiczne. W lokalach tego typu często pada decyzja o tym, aby zakupić profesjonalne urządzenie, tj. Różni się ona od domowych pakowarek rozmiarami oraz prędkością, z jaką można pakować żywność. Pakowarki próżniowe do gastronomii pozwalają na szybką i precyzyjną pracą przy użyciu minimum wysiłku. Jest to szczególnie istotne tam, gdzie cały biznes oparty jest o ideę pakowania, a więc w firmach cateringowych. Wówczas zgrzewarka próżniowa jest jednym z najważniejszych urządzeń w codziennym funkcjonowaniu firmy.
Hermetyczne pakowanie półproduktów w gastronomii
Zgrzewarki do tacek pozwalają na dłuższe przechowywanie ugotowanych potraw, co może mieć istotne znaczenie dla funkcjonowania restauracji, baru lub bistro. Przede wszystkim jednak na pakowaniu próżniowym korzystają te lokale, w których istotne znaczenie ma możliwość jak najdłuższego przechowywania półproduktów. Pakowanie próżniowe umożliwia długie przechowywanie surowych ryb, serów, ziaren, owoców, sosów (zgodnie z indywidualnymi terminami zdatności do spożycia).