Wyposażenie gastronomii w odpowiedni sprzęt jawi się jako fundament funkcjonowania branży, wpływając na niemal wszystkie kwestie, m.in. takie jak jakość potraw czy też komfort wykonywanej pracy. Oprócz tego, istotne jest także zapewnienie właściwego mikroklimatu. Procesy technologiczne przeprowadzane w obrębie kuchni odciskają piętno na stanie powietrza, co może bezpośrednio przełożyć się na jakość potraw oraz ich zdatność do spożycia. W skrajnych przypadkach wpływa to także na bezpieczeństwo pracy załogi, gdyż złe parametry wdychanego powietrza mogą powodować choroby i obniżać naszą ogólną sprawność.
Do czego służy okap gastronomiczny?
Smażąc i gotując generujemy parującą wodę oraz tłuszcz, który osiada dookoła, tym bardziej, im intensywniej zachodzą te procesy. Przekłada się to na jakość powietrza w kuchni, podobnie jak jego temperatura, wilgotność względna, czy też prędkość ruchu. Ponadto, oddziałuje to również na strefę konsumpcyjną w pomieszczeniu i może być czynnikiem decydującym o wyborze miejsca przez klientów. W konsekwencji niezbędnym staje się usuwanie zanieczyszczonego powietrza i zastępowanie go świeżym z zewnątrz, które charakteryzuje się lepszymi parametrami. Najbardziej optymalna sytuacja to taka, gdy wilgotność powietrza w lokalu wynosi od 30 do 70%. Aby to osiągnąć, konieczne jest zastosowanie procesu wentylacji. Fachowym urządzeniem gastronomicznym, pozwalającym na jej przeprowadzenie jest okap gastronomiczny.
Okapy gastronomiczne dostępne na rynku
Pochłaniając i usuwając niepożądane cząsteczki obecne w powietrzu, okap do gastronomii umożliwia zachowanie czystości i zapobiega powstawaniu i rozwojowi grzybów, bakterii i pleśni. Rynek obfituje w przeróżne warianty, dopasowane do oczekiwań kupujących. Do najczęściej wybieranych można zaliczyć tzw. okapy wyciągowe, nawiewno-wyciągowe, specjalne oraz okapy z wentylatorem. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na ich rodzaj – dostępne są m.in.: okapy gastronomiczne centralne, czy też okapy gastronomiczne przyścienne.
Wersję centralną dedykuje się głównie urządzeniom zlokalizowanym na tzw. „wyspie”, natomiast przyścienną, zgodnie z nazwą instaluje się ponad sprzętem ustawionym przy ścianach. Pomimo różnic w budowie ich zasadnicza funkcja nie ulega zmianie. Jeśli chodzi o budowę okapu, dużą zaletą jest wykorzystanie stali nierdzewnej, gdyż przekłada się to na zwiększoną odporność, jak również ułatwia konserwację.
Jaki okap gastronomiczny wybrać?
W standardzie w okapie znajdziemy króciec przyłączeniowy, a także kranik spustowy, za pomocą którego odbywa się wyprowadzanie nagromadzonego tłuszczu oraz wilgoci. Obecność wentylatora oraz oświetlenia należy rozpatrywać w kategorii dodatków. Rozmiar okapu również dostosowany jest do indywidualnych potrzeb klienta – możemy pokusić się o kupno małego okapu, jak również dużego dedykowanego przemysłowym kuchniom. Wiele zależy od rodzaju pomieszczenia, w którym zamierzamy go ulokować. Decydując się na instalację warto pamiętać, aby okap nierdzewny przemysłowy wystawał ok. 10-20 cm z obu stron urządzenia, nad którym zawiśnie. Optymalna wysokość to ok. 2 m odległości od podłogi. W trakcie użytkowania, już po zamontowaniu sprzętu w harmonogram powinniśmy wpisać regularne prace konserwacyjne. Ze względu na pojawianie się brudu w środku urządzenia oraz w filtrze okap może przestać pełnić prawidłowo swoją funkcję, dlatego odkładanie w czasie czyszczenia może nam jedynie przysporzyć kłopotów. Czysty okap przemysłowy to nie tylko kwestia estetyki, ale również spełnienie wymogów sanitarnych.