W profesjonalnej gastronomii, czy branży cateringowej, nierzadko zachodzi potrzeba przygotowania gorącego napoju dla kilkudziesięciu osób jednocześnie. Rozwiązaniem, które pozwala zaparzyć wodę bez zbędnego oczekiwania, jest profesjonalny warnik do wody. Podpowiadamy, jak wybrać taki sprzęt i na które aspekty zwracać szczególną uwagę przy zakupie urządzenia. Sprawdź sam!
Budowa i zastosowanie warników gastronomicznych
Szybkie zagotowanie wody oraz utrzymywanie jej w wysokiej temperaturze przez długi czas, to dwie podstawowe funkcje warników. Urządzenia te znajdują zastosowanie m.in. w restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych, hotelach, domach weselnych czy na salach konferencyjnych. Dzięki odpowiednio dużej pojemności pozwalają na jednorazowe zaparzenie nawet kilkudziesięciu porcji gorącego napoju, co czyni je idealnym rozwiązaniem do obsługi cateringowej szkoleń, narad, imprez okolicznościowych, wesel oraz wszelkich innych uroczystości. Konstrukcja warnika gastronomicznego oraz jego prosta eksploatacja umożliwiają gościom samodzielne przygotowywanie ulubionych napojów – wystarczy odbezpieczyć zawór, by woda z kranika popłynęła wprost do filiżanki.
Jak wybrać odpowiedni warnik?
Współczesna, bogata oferta warników do wody umożliwia wybór urządzenia o estetyce dopasowanej do aranżacji wnętrza, całości zastawy czy dekoracji sali. Jednak wygląd to nie wszystko, dlatego poniżej podpowiadamy, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę, kupując tego rodzaju sprzęt gastronomiczny.
Moc i czas podgrzewania
Im więcej mocy będzie oferowało wybrane urządzenie, tym szybciej podgrzeje wodę do określonej temperatury. To ważne zwłaszcza w sytuacji, gdy w krótkim czasie trzeba zagotować wrzątek do obsługi kilkudziesięciu osób. Należy jednak pamiętać, że większa moc, to wyższy pobór energii elektrycznej, co przy częstym użytkowaniu znajdzie swoje odzwierciedlenie w kosztach eksploatacji. Przykładowo: warnik 18L renomowanej marki Gredil o mocy 2,5 kW będzie optymalnym rozwiązaniem, umożliwiającym przygotowanie dużej ilości wrzątku w kilkanaście minut.
Tworzywo i konstrukcja warnika
Kolejnym bardzo istotnym parametrem będzie materiał, z jakiego wykonany jest podgrzewacz do wody. Wyposażenie dla branż takich jak gastronomia czy catering powinno być produkowane ze stali nierdzewnej. Tworzywo to zapewni właściwą odporność na uszkodzenia oraz ułatwi umycie sprzętu. Taki model będzie również zgodny ze wszystkimi wymogami formalnymi, gdyż stal nierdzewna jest wyrobem dopuszczonym do użytku w gastronomii przez sanepid i inne organy kontrolne. Jeśli chodzi o konstrukcję, na rynku dostępne są zarówno jedno- jak i dwuścienne warniki do wody. W przypadku zakupu sprzętu dla branży gastronomicznej warto postawić na model o dwóch ściankach, ze względu na dodatkową warstwę izolacji termicznej. Takie warniki nie tylko szybciej zagotowują wodę, ale również znacznie dłużej utrzymują jej wysoką temperaturę. Podwójna ścianka to również dodatkowa ochrona przed poparzeniem, ponieważ, zewnętrzna obudowa warnika jest znacznie chłodniejsza, niż ma to miejsce w przypadku sprzętów o jednej ściance.
Pojemność zbiornika na wodę
Nie da się pominąć tego parametru, wybierając profesjonalny podgrzewacz do wody. Pojemność zbiornika uzależniona jest od przewidywanego sposobu jego eksploatacji. Najpopularniejsze na rynku warniki 10 l pozwalają na zaparzenie nawet do 50 filiżanek kawy lub herbaty, co czyni je wystarczającymi do małych kawiarni i restauracji. Jednak w przypadku obsługi dużych wydarzeń lub imprez okolicznościowych, lepszym wyborem będzie urządzenie o większej objętości – np. osiemnastolitrowy, dwuściankowy warnik firmy Stalgast.
Temperatura
Nie wszystkie domowe warniki podgrzewają wodę do temperatury 100°C. Wyposażenie gastronomiczne spełnia te normy – większość modeli ma opcję gotowania do nawet 110°C, co znacznie podnosi ich wydajność i nadaje im zgodność z normą HACCP.
Gdzie szukać profesjonalnych warników do wody?
Wybór warnika do wody nie jest łatwym zadaniem. Pod uwagę należy wziąć prognozowany sposób użytkowania i liczbę obsługiwanych gości. Uwzględniając wszystkie powyższe czynniki, a także posiadany budżet, warto skorzystać z oferty renomowanych dostawców, takich jak sklep internetowy Gastroplaneta, proponujący kompleksowe wyposażenie dla branży gastronomicznej. Zapraszamy do zapoznania się z katalogiem produktów oraz do zakupu urządzeń marki Hendi, Stalgast, a także wielu innych, renomowanych producentów w atrakcyjnych cenach.