Prowadzenie działalności w branży gastronomicznej oznacza konieczność zakupu różnego typu wyposażenia. Urządzenia muszą być dostosowane do lokalu, w którym podawane są dania. To samo dotyczy akcesoriów ułatwiających przygotowywanie lub porcjowanie posiłków. Sprzęt gastronomiczny musi być dobierany przy uwzględnieniu funkcjonalności i jakości wykonania. Jakie marki są najbardziej godne polecenia?
Stalgast
Firma Stalgast to polski producent sprzętu gastronomicznego, który od wielu lat uzyskuje pozytywne opinie klientów. Jest to firma rodzinna, która przez lata zbiera doświadczenia i oferuje tylko sprawdzone rozwiązania. Marka Stalgast to połączenie tradycyjnych projektów z nowoczesnymi materiałami, co pozwala uzyskać szeroką funkcjonalność, atrakcyjne ceny i energooszczędność. Wyposażenie gastronomiczne lub naczynia produkowane przez Stalgast wspierają prowadzenie małej i dużej gastronomii oraz ułatwiają przygotowywanie posiłków należących do tradycji różnych regionów świata.
Hendi
Kolejną marką, której produkty charakteryzują się uniwersalnością, jest Hendi. Firma produkuje sprzęt przeznaczony do eksploatacji zarówno w małych punktach sprzedających napoje lub potrawy regionalne, jak i w dużych placówkach, na przykład, stołówkach organizowanych w szpitalach. Hendi stawia na wykorzystanie nowoczesnych technologii i zaspokajanie potrzeb jak najszerszej grupy klientów. Działalność prowadzona na całym świecie pozwala czerpać doświadczenia z różnych praktyk kulinarnych i oferować rozwiązania spełniające niestandardowe potrzeby coraz bardziej wymagającej grupy klientów.
Egaz
Inną polską marką jest EGAZ. Firma specjalizuje się w produkcji urządzeń grzewczych takich jak piece gazowe i elektryczne. Sprzęt gastronomiczny charakteryzuje się bardzo dużą precyzją wykonania oraz trwałością. Urządzenia marki EGAZ powstają w całości w naszym kraju, co nie jest oczywiste w przypadku urządzeń produkowanych przez inne firmy działające w Polsce. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych rozwiązań technicznych i materiałów urządzenia są niezwykle wydajne, a także nie pobierają dużych ilości energii. Uwagę przyciąga też ich nietypowy wygląd.
Redfox
Redfox to firma zajmująca się produkcją naczyń i pojemników wykorzystywanych w gastronomii. Wśród szerokiej oferty dużym uznaniem cieszą się również wózki kelnerskie oraz przybory kuchenne. Klienci firmy Redfox doceniają wysoką jakość wykonania i materiały wykorzystywane podczas produkcji. Wiele urządzeń Redfox posiada funkcje ułatwiające użytkowanie, na przykład, system zapobiegający przypalaniu się żywności podczas smażenia. Dzięki ułatwieniom urządzenia tej marki są przydatne w małych i dużych lokalach gastronomicznych, bez względu na doświadczenie pracowników.
UNOX
W każdej profesjonalnej kuchni musi znaleźć się także miejsce dla pieca pozwalającego na szybkie przygotowywanie posiłków. Dużą popularność na rynku uzyskała włoska firma UNOX, którą specjaliści doceniają za zróżnicowane parametry techniczne pozwalające dostosować sprzęt do indywidualnych potrzeb. Piece Unox mogą być stosowane w każdym lokalu gastronomicznym, a nawet w warunkach domowych. W szczególności warto zwrócić uwagę na możliwość przyrządzania potraw na parze oraz regenerowania gotowych dań. Piece marki Unox są bardzo oszczędne i mogą zużywać nawet około 40% mniej energii niż tradycyjne rozwiązania. Można za ich pomocą przygotowywać posiłki z niską zawartością tłuszczu, co znakomicie rozszerza paletę dań serwowanych w barze lub restauracji.
Marki gastronomiczne występujące na polskim rynku można podzielić na wiele grup. Sprzęt należy dobierać zawsze do ściśle określonych zastosowań oraz planowanego budżetu. Dzięki temu wyposażenie gastronomiczne będzie stanowić skuteczną pomoc w prowadzeniu biznesu i służyć przez wiele lat bez potrzeby modernizacji. Pozwala to ograniczyć koszty codziennej działalności, co jest bardzo istotne w dobie zwiększających się cen materiałów, gazu i energii elektrycznej.