Jednym z najbardziej popularnych deserów są niewątpliwie gofry. Ich ciekawy kształt, złocisty kolor i delikatny środek to połączenie niemal idealne dla miłośników słodkości. Nie jest to jednak łatwa potrawa do odwzorowania. Jednym z trudniejszych efektów do uzyskania jest chrupiąca skórka. Jak więc przygotować ten lekki i chrupiący deser?
Dwa istotne elementy idealnych gofrów
Każdy ekspert od kuchni wie, że podstawą udanych dań, jest przepis na gofry. Ogromne znaczenie ma połączenie składników w odpowiedniej proporcji. Dlatego też dobra receptura stanowi zazwyczaj fundament wyśmienitych dań czy wypieków. Podobnie jest w kwestii gofrów. Sprawdzony przepis uważany jest za najważniejszy element udanych gofrów. W rzeczywistości to tylko połowa sukcesu.
Kwestią, niejednokrotnie pomijaną w trakcie przygotowania tej słodkiej przekąski jest sprzęt. Najlepsze do ich wypiekania są gofrownice gastronomiczne. Charakteryzują się przede wszystkim mocą, która graniczy między 1000W a 1500W. Tego rodzaju sprzęt pozwala na płynne regulowanie temperatury, dzięki czemu można uzyskać odpowiedni stopień wypieczenia i chrupkości.
Sekretny składnik
Na pytanie: co jest sekretem idealnie chrupkich i lekkich gofrów, nie jednokrotnie można usłyszeć różne odpowiedzi. Niektórzy twierdzą, że w procesie wyrabiania ciasta istotne jest ubijanie białek. Inni dodają do masy małą ilość mąki kukurydzianej. Są również osoby, twierdzące, że sekretem perfekcyjnych gofrów jest odpowiedni rodzaj dodawanej mąki. Jednak najbardziej uniwersalne podejście pokazuje, iż robiąc gofry, trzeba używać świeżych i dobrych jakościowo produktów.
Przepis na gofry - lekkie i chrupiące
Do przygotowania gofrów będą potrzebne:
- 2 jajka (najlepiej ekologiczne)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru (w zależności od upodobań, można dodać więcej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g prawdziwego masła
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
Przed wylaniem ciasta na płytę grzewczą, gofrownica musi być rozgrzana. Zatem, na początek warto włączyć sprzęt. Następnie trzeba ubić jajka razem z cukrem i solą, aż do uzyskania puszystej masy. Dalej dodaje się rozpuszczone masło (musi być ono przestudzone), mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko należy miksować przez około minutę. Po wylaniu porcji ciasta na płytę gofrownicy pieczemy je przez około 3-4 minut. Najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami.
O czym warto wiedzieć?
Do wykonania pysznych gofrów najlepsza jest profesjonalna gofrownica. Ponadto, w gastronomicznych kuluarach z reguły powtarza się, że kuchnia to chemia i fizyka. Dlatego pamiętać o kilku szczegółach. Ciasto należy wypiekać zaraz po przygotowaniu. Do tego rodzaju wypieków najlepiej sprawdzi się mąka tortowa, która jest bardziej zmielona niż inne i o wiele lepiej łączy się z proszkiem do pieczenia. Prawdziwe masło dodaje niepowtarzalnego smaku, wspomagając jednocześnie pracę proszku do pieczenia. Jajka natomiast oprócz walorów smakowych, idealnie wchodzą w reakcje z tłuszczem i mlekiem, zapobiegając tym samym rozwarstwieniu ciasta. Odpowiednio zmiksowane z cukrem, spełniają tę samą funkcję co ubite białka (scalają ciasto, odpowiednio je napowietrzając). Natomiast dodatek cukru odpowiada za odpowiednią chrupkość oraz złocisty kolor gofra.