Urządzenie do produkcji lodu to bardzo ważny element wyposażenia wielu lokali gastronomicznych. Pozwala na przyrządzanie wielu deserów mrożonych, chłodnych drinków, kawy mrożonej czy koktajli z kawałkami lodu w środku. Kostkarka do lodu czy kruszarka — co lepiej wybrać? Wiele zależy od tego, jakiego rodzaju mrożone desery i napoje przyrządzane są w danym miejscu oraz wydajności poszczególnych urządzeń dostępnych na rynku.
Gdzie potrzebne są kostkarki i kruszarki?
Głównym przeznaczeniem tego typu urządzeń gastronomicznych są restauracje, bary i hotele, ale również food trucki oferujące możliwość serwowania mrożonych napoi. W niektórych z nich zużycie lodu jest naprawdę ogromne — szczególnie gdy serwuje się jednocześnie wiele napojów lub mrożonych deserów, w których niemal połowę objętości lub nawet więcej stanowi właśnie kruszony lód.
Kostkarka do lodu — jak działa i kiedy się przydaje?
Kostkarka gastronomiczna działa na zasadzie mrożenia wody w efektowne, kształtne kostki lodu. Wymaga podłączenia do źródła wody lub stałego uzupełnianie pojemników z wodą w urządzeniu. To drugie rozwiązanie jest częściej stosowane w małych kostkarkach, raczej do użytku domowego niż gastronomicznego. Profesjonalna kostkarka daje możliwość uzyskania efektownych kostek lodu, często o wybranym kształcie czy rozmiarze — taką opcję mają niektóre modele.
Jaką kostkarkę wybrać? Wiele zależy od tego, jakiej wydajności potrzebujemy. Wydajność mierzona w pojemności zbiornika na lód i możliwości produkowania określonej porcji lodu w ciągu godziny, podawana jest przez producenta każdego urządzenia. Kostkarka przemysłowa to dobre rozwiązanie w punktach gastronomicznych, w których serwuje się drinki z lodem w postaci większych, ładnych bryłek. Jej czas działania jest nieco dłuższy, ponieważ urządzenie musi mieć czas na zamrożenie wody do postaci kostek.
Polecamy: kostkarka do lodu Brema chłodzona powietrzem, 47 kg/24h - kod 872461
Kiedy dobrym wyborem będzie kruszarka?
Zasadą działania kruszarki do lodu jest duża siła urządzenia kruszącego całe bryły lodu. To dobre rozwiązanie, gdy serwuje się na przykład napoje mrożone, których główną cechą jest lód szybko przechodzący do postaci płynnej, wraz z piciem ich. Celem pokruszonych kostek jest zwiększanie objętości napojów, ale też ich rozwadnianie, a nie jedynie delikatne chłodzenie.
Jaką kruszarkę wybrać?
Tę o dużej pojemności, gdy zapotrzebowanie na lód jest duże w danym lokalu. Kruszarka do lodu pozwoli szybko przetworzyć bryłki gotowego lodu w drobniejsze, o rozmiarze wybranym uprzednio dzięki odpowiedniemu programowi. Tu, podobnie jak w przypadku kostkarki, kruszarka do lodu musi spełniać indywidualne wymagania danego lokalu. Oznacza to, że należy się przyjrzeć tempu jej pracy oraz pojemności zbiornika na lód, aby w pełni wykorzystywać każdego dnia jej funkcje, bez niepotrzebnego zużywania energii na pracę urządzenia, z którego lód nie ulega zużyciu przez cały dzień pracy.
Dostępna mnogość urządzeń do tworzenia kostek lodu i kruszenia ich pozwoli wybrać idealną kostkarkę lub kruszarkę — do montażu na blacie lub na podłodze, o mniejszym lub większym wymiarze, wydajności i pojemności.