Odpowiednia konserwacja i przechowywanie żywności w gastronomii jest jedną z kluczowych kwestii, tym bardziej że ma bardzo duży wpływ na jakość artykułów wykorzystywanych do przygotowywania serwowanych w lokalu dań. Ze względu na to, że w przypadku różnych produktów spożywczych, należy zadbać o nieco inne warunki np. w zakresie temperatury, bardzo często właściwe ich magazynowanie stanowi niemałe wyzwanie. Na rynku mamy dostęp do wielu urządzeń, dzięki którym zadbamy o optymalne warunki potrzebne do składowania różnego rodzaju żywności.
Nie od dziś wiadomo, że branża gastronomiczna jest jedną z bardziej wymagających, której prowadzenie uwarunkowane jest różnymi, niekiedy bardzo restrykcyjnymi przepisami prawnymi. I nie inaczej jest w przypadku kwestii związanych z odpowiednią konserwacją i przechowywaniem żywności, co jak wiadomo, pozwoli zachować wysoką jakość wykorzystywanych na co dzień produktów spożywczych. W końcu należy pamiętać, że likwidacja zapasów w gastronomii jest praktycznie niemożliwa. Dlatego też właściciele takich lokali jak np. restauracje, powinni skupić się na optymalnym i racjonalnym ich magazynowaniu. Z dużą pomocą w tym przypadku przychodzą profesjonalne urządzenia gastronomiczne, z którymi to od lat mają do czynienia na rynku.
Urządzenia, dzięki którym zadbamy o właściwą konserwację i przechowywanie żywności
Każdy właściciel lub menadżer lokalu gastronomicznego, któremu zależy na sprawnym prowadzeniu działalności poprzez zapewnienie m.in. optymalnych warunków w zakresie konserwowania i przechowywania żywności, powinien wyposażyć się w profesjonalny sprzęt. Mowa w tym momencie w głównej mierze o takich urządzeniach gastronomicznych jak:
1. Pakowarka próżniowa – to niezwykle uniwersalne rozwiązanie pozwala nie tylko na szybkie i bezproblemowe zapakowanie żywności, ale także dzięki wykorzystani próżni, daje możliwość zachowania zarówno smaku, jak i aromatu produktów na dłużej. Hermetyczne pakowanie produktów pozwala nie tylko na znaczne przedłużenie ich przydatności do spożycia, ale także daje możliwość zachowania ich pierwotnych właściwości odżywczych.
Wykorzystując urządzenia do pakowania próżniowego, do których zaliczana jest zarówno pakowarka listwowa, jak i pakowarka komorowa, mamy pewność zastosowania jednego z bardziej wydajnych i bezpiecznych procesów pod względem konserwowania i przechowywania artykułów spożywczych. Pakowarki listwowe przeznaczone są wyłącznie do pakowania produktów suchych. Sprawdzają się w miejscach, w których zgrzewa się mniejszą ilość żywności. Z kolei każda , niezależnie od wybranego modelu, daje o wiele większe możliwości, tym bardziej że powstała z myślą o masowym magazynowaniu żywności. Pozwala na hermetyczne zapakowanie różnych form produktów, które następnie można trzymać w lodówce bądź poddać procesowi mrożenia.
2. Zamrażarka skrzyniowa – to specjalistyczny sprzęt chłodniczy, który jest nieodzownym elementem wyposażenia każdej restauracji, marketu, sklepu lub innych miejsc związanych z tzw. zbiorowym żywieniem. Pozwala na przechowywanie produktów spożywczych zgodnie z obowiązującymi wymogami. Ze względu na dużą różnorodność, można je dopasować do konkretnych potrzeb z uwzględnieniem m.in. ich gabarytów lub interesujących nas parametrów technicznych.
3. Lodówka gastronomiczna – to urządzenie, dzięki któremu możliwe będzie utrzymanie świeżości znajdujących się w jego wnętrzu produktów spożywczych przez dłuższy czas. Stąd też tak ważnym jest, aby taka była wyposażona w szereg przydatnych funkcji, które pozwolą zadbać o odpowiednie warunki przechowywania żywności.
4. Szafa chłodnicza – to tzw. must have, który powinien znaleźć się na wyposażaniu każdej gastronomi, tym bardziej że w zależności od wybranego modelu, można z niej korzystać zarówno na zapleczu, jak i w celach ekspozycyjnych. Doskonale sprawdza się do przechowywania m.in. mięs, wędlin, nabiału, napojów oraz wielu innych produktów spożywczych w zależności od potrzeb.