W każdym większym mieście możemy zauważyć poruszające się po ulicach mobilne jadłodajnie, czyli tzw. food trucki. Kiedyś były to zwyczajne przyczepy kempingowe, które oferowały najpopularniejsze szybkie dania, takie jak: zapiekanki i hot dogi. W ciągu ostatnich kilkunastu lat bardzo dużo się zmieniło, ponieważ dzisiejsze bary z szybkim jedzeniem są znacznie bardziej wyposażone i serwują różnorodne dania. Oprócz zapiekanek i hot dogów zamówimy również kurczaki, kebab, frytki i pizze, a nawet posiłki wegetariańskie i wegańskie.
Jakie urządzenia i akcesoria powinien posiadać Food Truck?
Przed zakupem konkretnych urządzeń i akcesoriów do food trucka, musimy dokładnie określić profil działalności oraz ustalić konkretne menu. Na tej podstawie będziemy mogli wyposażyć mobilną jadłodajnię w niezbędny sprzęt do przygotowywania szybkich i smacznych dań. Jeśli postawimy na kebab, to potrzebny nam będzie opiekacz elektryczny lub gazowy oraz specjalne noże. Na ulicy wielu klientów kupuje także frytki, więc nie możemy zapomnieć o wydajnej frytkownicy gastronomicznej. Może mieć ona jeden lub dwa kosze. Natomiast w przypadku burgerów, zainwestować trzeba będzie w dobry grill kontaktowy z żeliwa lub ceramiczny. Do kompletu powinniśmy także dodać prasę, która pozwoli przygotować kotlety o idealnym kształcie i grubości.
W naszym kraju bardzo popularną potrawą stała się również pizza, więc jeśli mamy zamiar ją oferować, to musimy pomyśleć o wyposażeniu food trucka w odpowiedni piec jedno-, dwu-, lub nawet pięciokomorowy. Żeby sprawnie przygotowywać takie szybkie jedzenie pomocne będą:
- prasa do ciasta,
- pojemniki do przechowywania wyrobione i porcji ciasta,
- mikser spiralny,
- siatki,
- blachy,
- formy do pizzy.
Coraz częściej możemy także na ulicy zamówić naleśniki. Mogą być one serwowane wraz z goframi na słodko albo w wersji wytrawnej. Do ich produkcji potrzebna będzie naleśnikarka gastronomiczna elektryczna lub gazowa oraz gofrownica przemysłowa w wersji podwójnej lub pojedynczej.
W jaki jeszcze sprzęt wyposażyć mobilną jadłodajnię Food Truck?
Niezależnie od tego, jaki wybierzemy profil działalności food trucka, to zawsze należy mieć na wyposażeniu kuchenkę mikrofalową, niewielką lodówkę albo chłodziarkę i automatyczny ekspres do kawy. Nie możemy także zapomnieć o meblach zaprojektowanych ze stali nierdzewnej, takich jak blaty i szafki oraz stoły ze zlewem i półką. Pomocnym wyposażeniem są również listwy magnetyczne do noży, które pozwalają wygodnie korzystać z często użytkowanych narzędzi kuchennych. W utrzymaniu porządku najlepiej sprawdzają się dozowniki do sosów, dyspensery kuchenne i ekspozytory bufetowe. Na zapas powinniśmy również zakupić jednorazowe sztućce, talerzyki i kubki.
Co jest podstawowym wyposażeniem każdego Food Trucka?
Oczywiście podstawowym elementem wyposażenia każdego food trucka jest... prąd i woda. Należy zadbać o stały dostęp do zimnej i ciepłej wody. Natomiast w przypadku prądu, jeżeli nie mamy możliwości podłączyć się do zewnętrznego zasilania, to najlepszym rozwiązaniem okazuje się niewielki agregat prądotwórczy, który niezbędny jest także w przypadku braku zasilania lub awarii. Dobrze zaprojektowana wentylacja również musi znaleźć się w naszej mobilnej jadłodajni. W ten sposób właściwie odprowadzane będą zapachy, dym i para wodna oraz zapewnimy prawidłową wymianę powietrza. Zawsze, kiedy mamy zamiar smażyć wiele produktów w wysokiej temperaturze, to parametr wentylacji jest jednym z kluczowych. Bar z szybkim jedzeniem oprócz funkcjonalnych urządzeń i akcesoriów powinien mieć także ciekawy wygląd i dobrą nazwę, która będzie odróżniała nas od konkurencji. W ten sposób biznes na kółkach będzie się świetnie kręcił i przyniesie duże zyski inwestorowi.