Prowadząc lokal gastronomiczny musimy zadbać o zadowolenie klientów. Dotyczy to wielu aspektów pracy. Sukcesu nie odniesiemy wyłącznie podając smaczne potrawy. Równie ważny jest wystrój lokalu oraz atmosfera, która w nim panuje. W restauracji musi być zachowana czystość i dotyczy to w szczególności zastawy stołowej. Powstaje pytanie: jak czyścić sztućce?
Czystość i bezpieczeństwo
Wprawne oko klienta zauważy nie tylko zabrudzenia, ale także plamy po wodzie, które zostały na nożach i widelcach. Może to mieć wpływ na opinie o naszym lokalu. Dlatego bardzo ważne jest czyszczenie i polerowanie sztućców. Jest to czynność, której nie unikniemy, niezależnie od specyfiki naszej działalności oraz podawanych potraw.
Zastawę stołową ze stali nierdzewnej możemy czyścić ręcznie, jednak nie jest to wygodne. Jeśli nasz lokal nabierze popularności, praca zajmie zbyt wiele czasu i utrudni obsługę klientów. Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w specjalną maszynę — polerkę gastronomiczną. Zapewni ona piękny wygląd sztućców i zachowamy wysokie standardy higieny. Polerka do sztućców jest uniwersalnym urządzeniem. Nie tylko usuwa zacieki wodne, lecz także sterylizuje sztućce. Dzięki temu pozbawiane są one zarazków i bakterii szkodliwych dla zdrowia. Ma to szczególne znaczenie w okresie pandemii, gdy klienci zwracają większą uwagę na czystość.
Dokładna i wydajna praca
Dzięki użyciu polerki do sztućców możemy bardzo szybko przygotować zastawę dla klientów. Ma to wpływ na wydajność całej pracy w restauracji. Na rynku dostępnych jest wiele tego typu maszyn — mogą one przygotować średnio od 3000 to nawet 8000 sztuk sztućców na godzinę. Jest to wynik niemożliwy do osiągnięcia nawet dla najlepszych pracowników. Maszyny do czyszczenia zwykle nie są skomplikowane w obsłudze. Sztućce wyjęte ze zmywarki trzeba umieścić w podajniku urządzenia. Zazwyczaj jest on wypełniony specjalnym granulatem, który przemieszcza podczas pracy maszyny. Wilgoć jest wchłaniana przez granulat, co pozwala na czyszczenie i polerowanie przedmiotów ze stali nierdzewnej.
Różne rodzaje urządzeń
Polerki do sztućców można kupić w wersjach nastawnych oraz wolnostojących. Zamontowane kółka pozwalają wygodnie zmieniać lokalizację urządzenia w razie potrzeby. Wysokiej jakości obudowa wykonana również ze stali nierdzewnej jest trwała i wygodna do czyszczenia. Warto również zwrócić uwagę na maszyny posiadające lampy ultrafioletowe o działaniu bakteriobójczym. Proces czyszczenia jest w pełni zautomatyzowany i bezpieczny dla obsługi lokalu. Maszyny mogą być wyposażone w okrągły bęben, który eliminuje możliwość zablokowania i uszkodzenia sztućców podczas czyszczenia. Trzeba zwrócić uwagę, że urządzenia nagrzewają się w trakcie pracy i są chłodzone za pomocą wentylatorów. Dlatego istotną kwestią jest zapewnienie swobodnego przepływu powietrza w pomieszczeniu.
Szerokie zastosowanie
Jeśli zastanawiamy się, jak wypolerować sztućce, nie bez znaczenia jest rodzaj i stan przedmiotów, których używamy. Polerka gastronomiczna pozwala czyścić sztućce wszelkiego typu — od małych widelczyków do największych chochel używanych przy nalewaniu zupy. Wiele maszyn umożliwia czyszczenie nawet w sytuacji, gdy sztućce nie są dokładnie umyte i pozostały na nich resztki żywności. Urządzenia pracują w trybie ciągłym, co zapobiega powstawaniu plam na sztućcach z powodu zbyt szybkiego schnięcia.
Wygoda użytkowania
Polerka do sztućców nie narazi nas na zużycie zbyt dużych ilości wody. Parametry mogą być wygodnie regulowane za pomocą panelu sterowania. Podczas pracy maszyna nie powoduje zawilgocenia ani zapylenia otoczenia. W związku z tym pomieszczenie, w którym pracuje urządzenie, nie musi być w specjalny sposób przygotowywane. Polerka gastronomiczna nie musi być też w specjalny sposób konserwowana ani czyszczona. Wystarczy ją regularnie przecierać szmatką z wodą lub z użyciem środków do stali nierdzewnej. Polerka gastronomiczna to urządzenie wykonane z bardzo trwałych materiałów. Jest wydajna i bezpieczna podczas pracy. Obsługa nie wymaga dużej ilości czasu, a sztućce szybko nabierają blasku. Dzięki temu mogą być prawdziwą wizytówką naszego lokalu. Goście restauracji otrzymają pięknie wyglądającą zastawę stołową, która zwróci uwagę i pozostanie w pamięci na dłużej.