Jeśli chcesz świadczyć profesjonalne usługi cateringowe, powinieneś zaopatrzyć swoją kuchnię gastronomiczną w funkcjonalny i niezawodny sprzęt. Dzięki termosom, wózkom, pojemnikom i stołom możliwa będzie obsługa niewielkich imprez oraz eventów. Bogate, smaczne menu oraz przystępne ceny nie wystarczą już, by przyciągnąć nowych klientów. Równie ważnym elementem takiego biznesu jest wyposażenie. Podpowiadamy, jak skompletować wszystkie niezbędne akcesoria do cateringu i na co zwracać uwagę przy ich wyborze.
Termosy i pojemniki termoizolacyjne
Jednym z podstawowych obowiązków każdej firmy cateringowej jest dostarczenie do klienta dań świeżych i smacznych. Gorące potrawy powinny być transportowane w odpowiedniej temperaturze. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się termosy cateringowe oraz pojemniki termoizolacyjne. Wykonane z odpowiednich tworzyw naczynia pomagają utrzymać ciepło nawet przez kilka godzin, dzięki czemu nie ma konieczności odgrzewania jedzenia na miejscu. Na rynku sprzętów gastronomicznych znajdziemy szeroki wybór termosów o różnych pojemnościach, zarówno na gorące napoje, jak i specjalne naczynia do zup, sosów czy mięs. Przy zakupie warto kierować się jakością – tę najwyższą zapewnią nam renomowani producenci tacy jak Red Fox, Stalgast, czy Yato. Warto również wyposażyć się w specjalne pojemniki termoizolacyjne, przystosowane do przewozu odpowiedniej liczby porcji jedzenia.
Polecamy: Pojemnik termoizolacyjny, czarny, GN 1/1 230 mm.
Wózki kelnerskie
Dowóz jedzenia do miejsca organizacji eventu to nie wszystko. Bardzo częstym elementem usługi cateringowej jest również podawanie żywności do stołów lub roznoszenie po sali. Warto więc zaopatrzyć się w wózek, który pozwoli zrobić to sprawniej. Przyda się on także do zbierania pustych tac, naczyń, sztućców oraz pozostałych elementów zastawy. Zarówno wózki kelnerskie, jak i transportowe najczęściej wykonuje się z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Dobry materiał gwarantuje odporność na uszkodzenia oraz łatwe utrzymanie w czystości. W sprzedaży dostępne są różne typy wózków gastronomicznych. Niektóre z nich mają jedną półkę, inne dwie lub kilka. Do wyboru mamy modele z kołami tradycyjnymi lub skrętnymi, zarówno z rączką, jak i bez. W zależności od indywidualnych preferencji można więc bez większego problemu znaleźć sprzęt, który najlepiej odpowie naszym potrzebom. W większości firm doskonale sprawdzi się wózek kelnerski ze stali nierdzewnej skręcany, wyposażony w 3 przestronne półki, w tym głęboką, górną platformę.
Podgrzewacze cateringowe
Niektóre dania powinno się spożywać wyłącznie na gorąco. Jednocześnie, konwencja wielu imprez (np. wesela, komunii czy przyjęcia urodzinowego) nie zakłada jedzenia o „sztywnych” porach. Rozwiązaniem, dzięki któremu dania na stole będą ciepłe przez cały czas, jest profesjonalny podgrzewacz gastronomiczny. Zasilany specjalnym paliwem sprzęt zapewnia utrzymywanie stałej, odpowiedniej dla danego posiłku temperatury. Większość dostępnych na rynku urządzeń, np. okrągły podgrzewacz EKO GN 1/1 ma charakter uniwersalny. Jednak oprócz nich w sprzedaży znajdziemy również dedykowane podgrzewacze np. do frytek czy kiełbasek.
Stoły, ławki, krzesła
Bardzo wielu klientów preferuje kompleksowe usługi cateringowe, obejmujące nie tylko przygotowanie i roznoszenie jedzenia, ale również organizację miejsc siedzących dla gości. Rynek oferuje wiele modeli krzeseł, ławek i stołów gastronomicznych. Popularne są składane zestawy biesiadne wykonane ze stali oraz drewna. Wybierając meble pod catering, warto uwzględnić nie tylko ich cenę, ale przede wszystkim jakość wykonania oraz kompaktowy charakter. Przy założeniu, że będą często przewożone z miejsca na miejsce, warto zwrócić uwagę na to, by po złożeniu, stół czy ławka zajmowały jak najmniej miejsca, a do tego wytrzymały trudy transportów i nawet najbardziej udanych biesiad.