Urozmaicenie restauracyjnego menu o napoje niesie za sobą nie tylko znacznie wyższe zyski lokalu, ale i zwiększenie komfortu przebywania w nim. Kawa w restauracji to optymalny wybór dla tych, którzy szukają prostego sposobu na ubogacenie oferty i jednocześnie proponując klientowi coś, czego sam nie byłby w stanie zrobić. Efekt ten można uzyskać poprzez inwestycje w wyposażenie kawiarni, która stworzy nie tylko najlepszej jakości kawę, ale i elegancko ją poda. Po przeczytaniu tego tekstu dowiesz się, jak serwować kawę i jakie rodzaje kawy są najlepsze dla restauracji.
Wykorzystanie zdolności, które daje nam stworzenie osobnego menu z kawą, może odbyć się tylko dzięki użyciu specjalistycznego sprzętu. Profesjonalny ekspres do kawy to podstawa we wprowadzaniu napojów do codziennej sprzedaży. Równie przydatny okaże się droższy, ale profesjonalny młynek do kawy, który pozwoli z zakupionych ziarenek uzyskać maksymalną intensywność i aromat tak pożądany przez strudzonych codziennymi obowiązkami klientów. Jeśli połączymy ze sobą wykorzystanie specjalnego zaparzacza do kawy z elegancką porcelaną gastronomiczną, wówczas uzyskamy perfekcyjny efekt. Klient nie tylko pożywi się napojem o wiele bardziej jakościowym niż to, co sam mógłby sobie przygotować, ale dozna też przyjemności z picia estetycznie przygotowanego napoju. Wiele z koniecznych do wykonywania napojów kawowych, profesjonalnych przyrządów dostępnych jest do zakupu np. u producenta Stalgast.
Umiejętności eleganckiego podania kawy są równie ważne, jak jej rodzaj i sposób przygotowania. W skład przystępnego podania wchodzi przede wszystkim dobór odpowiedniego naczynia i sztućców. Podając klientowi filiżankę kawy, powinniśmy zadbać o umieszczenie jej na odpowiednio małym talerzyku, jak i o zapewnienie łyżeczki. Miłym gestem jest też zaoferowanie chusteczek, które powinny być na stole niezależnie od tego, czy ktoś przy nim siedzi lub nie. Jest to szczególnie ważne dla osób, które na kawę przychodzą w przerwie do pracy i wykonują obowiązki z zakresu face to face. Możliwość wytarcia się po posiłku jest więc dla nich kluczowa, gdyż swoim wizerunkiem reprezentują oni również wizerunek firmy.
Najlepszą kawą ziarnistą, która powszechnie uznawana jest za jakościową, jest kawa Arabica. Jest to bardzo uniwersalny rodzaj kawy, który spotkań możemy w każdym lokalnym serwującym tego typu napoje. Arabicę wyróżnia intensywny, ale nie ostry smak. Posiada ona również obniżoną wartość kofeiny, co czyni ją częstym wyborem wśród ludzi, którzy nie piją kawy na co dzień. Jest to również wybór bezpieczny dla osób, które cierpią na choroby związane z sercem i ciśnieniem. Jeśli jednak w profil typowego konsumenta w naszym lokalu wchodzi częste spożycie kawy, można również zaproponować alternatywne menu z wykorzystaniem kawy robusta. Użycie takich ziaren do przygotowania trunku pozwoli na rozpoczęcie dnia z dobrym i energicznym nastrojem. Ten rodzaj kawy posiada znacznie więcej kawy niż arabica i w cenach hurtowych, łatwo zdobyć go w atrakcyjnej cenie. Jest to ten rodzaj kawy, który preferują osoby długo pracujące w ciągu dnia, gdyż dostarcza on dużego zapasu energii pod wykonywanie wszystkich niezbędnych zadań związanych z ich zawodem.