Tradycyjne techniki mrożenia pozwalają na przechowywanie produktów spożywczych oraz wydłużenie ich trwałości. Jednak często prowadza także do utraty świeżego wyglądu i konsystencji, co może odebrać przyjemność z późniejszego serwowania potraw. Doskonałym rozwiązaniem pozwalającym na uniknięcie tego typu problemów są zamrażarki szokowe, w których zimny nawiew gwałtownie obniża temperaturę produktów spożywczych. Czym jest i jak działa schładzarko-zamrażarka szokowa? Dlaczego urządzenie to okazuje się niezbędne w lokalu gastronomicznym? Wyjaśniamy!
Czym jest zamrażarka szokowa?
Schładzarko-zamrażarka szokowa to specjalistyczne urządzenie gastronomiczne wykorzystujące nowoczesną technologię schładzania i mrożenia szokowego, która z powodzeniem wykorzystywana jest w wielu lokalach gastronomicznych. Zamrażarki szokowe cieszą się niezwykle dużą popularnością, ponieważ ich konstrukcja pozwala w bardzo krótkim obniżyć temperaturę produktów spożywczych, a także już przygotowanych potraw do pożądanego poziomu.
Jak działa zamrażarka szokowa?
Urządzenia szokowe to specjalistyczne rozwiązanie chłodnicze, które wyróżniają się znacznie większą wydajnością niż tradycyjne chłodziarki czy zamrażarki gastronomiczne, a także specjalną procedurą działania. Chłodziarka szokowa rozpoczyna proces schładzania po umieszczeniu w komorze produktów spożywczych, a wentylatory niemal natychmiast wprawiają zimne powietrze w ruch. Pozwala to na błyskawiczne dotarcie powietrza do powierzchni chłodzonych produktów oraz ich intensywne chłodzenie, co umożliwia obniżenie temperatury znacznie szybciej niż w przypadku zwykłych zamrażarek.
Zamrażarka szokowa – dlaczego jest niezbędna w lokalu gastronomicznym?
Specjalny mechanizm chłodzenia zastosowany w zamrażarkach szokowych pozwala na szybkie schładzania różnego rodzaju produktów spożywczych oraz gotowych potraw. Sprawia to, że profesjonalna szokówka gastronomiczna może być wykorzystywana na wiele różnych sposobów w zależności od potrzeb danego lokalu. Chłodziarki i zamrażarki szokowe doskonale sprawdzą się w niemal każdym lokalu ze względu na szereg pozytywnych aspektów, jakie niesie ich zastosowanie. Do najważniejszych korzyści związanych z zastosowaniem zamrażarek szokowych można zaliczyć:
- zachowanie doskonałej konsystencji i smaku przechowywanych potraw,
- zachowanie wysokie poziomu higieny,
- zachowanie najwyższej jakości potraw przy ich schładzaniu,
- możliwość większego zróżnicowania menu dzięki przygotowywaniu i późniejszemu mrożeniu potraw,
- efektywne zarządzanie kuchnią oraz szybsza obsługa gości odwiedzających lokal gastronomiczny,
- zmniejszenie ilości odpadów,
- zmniejszenie kosztów związanych z utylizacją odpadów,
- lepsze wykorzystanie sezonowych produktów.
Schładzarka szokowa stanowi wszechstronne rozwiązanie pozwalające na dostosowanie funkcjonalności urządzenia do potrzeb danego lokalu gastronomicznego. W związku z tym szokowe urządzenia chłodnicze to element wyposażenia, który okazuje się przydatny w przypadku niemal każdej restauracji, kawiarni czy stołówki.