HACCP w gastronomii - 7 zasad
HACCP w gastronomii - 7 zasad

Firmy działające w Polsce, w branży gastronomicznej, w tym restauracje, mają obowiązek wprowadzenia systemu HACCP. Pozwala on kontrolować etapy produkcji i dystrybucji gotowego produktu klientowi, przez co daje możliwość zapobiegania ewentualnym zagrożeniom związanym z przechowywaniem i przygotowaniem żywności. System HACCP w gastronomii pozwala na właściwe prowadzenie dokumentacji lokalu, dzięki której nie będziemy narażeni na zaniedbania i negatywne skutki kontroli sanepidu.

Czym jest system HACCP?

HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych. System HACCP dla gastronomii ma zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne żywności, czyli zidentyfikować z jakimi zagrożeniami możemy mieć do czynienia. Ważna jest ocena ryzyka ich wystąpienia, to czy faktycznie mogą one się pojawić podczas produkcji naszych dań. HACCP w restauracji ułatwia kontrolę procesu produkcyjnego poprzez monitorowanie zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych, co pozwala na osiągnięcie bezpieczeństwa żywności, tak aby jakość produktu nie uległa obniżeniu.

7 zasad HACCP

Zasady HACCP, określone w Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, to:

1. Analiza zagrożeń

Dla przygotowania listy potencjalnych zagrożeń, należy przeanalizować receptury przygotowywanych dań, składniki z których będziemy korzystać i występujące procesy obróbki produktów. Analiza powinna wyszczególniać zagrożenia mikrobiologiczne (bakterie, pleśnie), biologiczne (szkodniki), chemiczne (środki myjące, toksyny ciężkie) i fizyczne (piasek, ości).

2. Określenie Krytycznych Punktów Kontroli

Znając potencjalne zagrożenia wskazujemy punkty, w których żywność jest najbardziej na nie narażona, i które muszą być pod stałą kontrolą.

3. Określenie limitów krytycznych dla każdego Punktu Kontroli

Jest to wskazanie pewnych norm, dzięki którym w danym punkcie zmniejszy się ryzyko wystąpienia zagrożenia np. określenie optymalnej temperatury przechowywania produktów, czasu trwałości lub wilgotności powietrza miejsca, w którym znajdować się będzie danie.

4. Ustalenie procedur nadzoru nad Punktami Kontroli

Normy, ustalone dla poszczególnych punktów, powinny być systematycznie nadzorowane. Istotne jest ustalanie w jaki sposób i przez kogo będzie przebiegało monitorowanie limitów (np. monitorowanie temperatury w lodówkach – jak często będzie sprawdzana).

5. Ustalenie działań korygujących

Wskazanie, jak pracownicy mają postąpić, gdy limity krytyczne dla danego punktu będą przekroczone np. minięcie terminu ważności jest równoznaczne z wyrzuceniem produktu.

6. Ustalenie procedury weryfikacji systemu, by właściwie spełniał swoje funkcje

System HACCP powinien co jakiś czas być kontrolowany pod względem efektywności, czyli tego, czy jego działanie jest prawidłowe. Służyć temu mogą audyty, które wykażą ewentualne niedociągnięcia i słabe punkty systemu, które należy poprawić.

7. Prowadzenie dokumentacji HACCP

Należy prowadzić księgę HACCP, która będzie dowodem na nasze działania w zakresie bezpieczeństwa przegotowywanych dań (np. podczas kontroli sanepidu). Procedury i instrukcje, tam zawarte będą służyły pracownikom, którzy zobowiązani są ich przestrzegać.

Promocje
Szafa chłodnicza przeszklona 1-drzwiowa 360L Arktic | Hendi 233788
Szafa chłodnicza przeszklona 1-drzwiowa 360L Arktic | Hendi 233788
4 193,07 zł 3 689,90 zł 3 409,00 zł 2 999,92 zł
szt.
Patelnia, stalowa, Ø 400 mm
Patelnia, stalowa, Ø 400 mm
503,07 zł 447,23 zł 409,00 zł 363,60 zł
szt.
Półka nierdzewna wisząca, przestawna,potrójna 900x300x930 mm
Półka nierdzewna wisząca, przestawna,potrójna 900x300x930 mm
1 811,79 zł 1 085,26 zł 1 473,00 zł 882,33 zł
szt.
Regał ze stali nierdzewnej półki pełne 900x400x1800 skręcany
Regał ze stali nierdzewnej półki pełne 900x400x1800 skręcany
1 811,79 zł 1 085,26 zł 1 473,00 zł 882,33 zł
szt.
Gastronomiczny ekspres profesjonalny do kawiarni KV1 Classic
Gastronomiczny ekspres profesjonalny do kawiarni KV1 Classic
10 824,00 zł 8 659,20 zł 8 800,00 zł 7 040,00 zł
szt.
Gastronomiczny garnek wysoki z pokrywką, stalowy, Ø 400 mm, V 50.3 l
Gastronomiczny garnek wysoki z pokrywką, stalowy, Ø 400 mm, V 50.3 l
656,82 zł 583,91 zł 534,00 zł 474,72 zł
szt.
Frytownica przemysłowa elektryczna na podstawie FE 61 ELT | REDFOX 00007354
Frytownica przemysłowa elektryczna na podstawie FE 61 ELT | REDFOX 00007354
10 778,49 zł 9 161,72 zł 8 763,00 zł 7 448,55 zł
szt.
Stół przyścienny z drzwiami suwanymi 1800x700x850 mm
Stół przyścienny z drzwiami suwanymi 1800x700x850 mm
5 971,65 zł 3 577,02 zł 4 855,00 zł 2 908,15 zł
szt.
Stół przyścienny z półką 1700x700x850 mm skręcany
Stół przyścienny z półką 1700x700x850 mm skręcany
2 751,51 zł 1 648,15 zł 2 237,00 zł 1 339,96 zł
szt.
Zmywarka do tac, naczyń i garnków NT97 | RM 00029373
Zmywarka do tac, naczyń i garnków NT97 | RM 00029373
22 128,93 zł 17 703,14 zł 17 991,00 zł 14 392,80 zł
szt.
Regał chromowany gastronomiczny, 4 półki, składany, 610x610x1800 mm
Regał chromowany gastronomiczny, 4 półki, składany, 610x610x1800 mm
749,07 zł 665,92 zł 609,00 zł 541,40 zł
szt.
Stół ze zlewem 1-kom.(P),z półką 1100x700x850 mm skręcany
Stół ze zlewem 1-kom.(P),z półką 1100x700x850 mm skręcany
3 872,04 zł 2 319,35 zł 3 148,00 zł 1 885,65 zł
szt.
Pojemnik termoizolacyjny czarny 200 mm | STALGAST 058201
Pojemnik termoizolacyjny czarny 200 mm | STALGAST 058201
345,63 zł 307,27 zł 281,00 zł 249,81 zł
szt.
Wózek do transportu pojemników 15x600x400
Wózek do transportu pojemników 15x600x400
749,07 zł 659,18 zł 609,00 zł 535,92 zł
szt.
Szafa chłodnicza - Rapa, SCh-Z 1400 AG ecoline
Szafa chłodnicza - Rapa, SCh-Z 1400 AG ecoline
10 313,55 zł 9 269,90 zł 8 385,00 zł 7 536,50 zł
szt.
Kostkarka do lodu chłodzona powietrzem IMC - 13065 A
Kostkarka do lodu chłodzona powietrzem IMC - 13065 A
21 646,77 zł 17 317,42 zł 17 599,00 zł 14 079,20 zł
szt.
Stół ze zlewem 1-kom.(P),drzwi suwane 1700x700x850 mm
Stół ze zlewem 1-kom.(P),drzwi suwane 1700x700x850 mm
7 026,99 zł 4 209,17 zł 5 713,00 zł 3 422,09 zł
szt.
Stół przyścienny z blokiem trzech szuflad (L),drzwi skrzydłowe 1200x600x850 mm
Stół przyścienny z blokiem trzech szuflad (L),drzwi skrzydłowe 1200x600x850 mm
6 141,39 zł 3 678,69 zł 4 993,00 zł 2 990,80 zł
szt.
Szafa magazynowa,drzwi suwane  1200x700x1800 mm
Szafa magazynowa,drzwi suwane 1200x700x1800 mm
7 783,44 zł 4 662,28 zł 6 328,00 zł 3 790,47 zł
szt.
Taboret indukcyjny, P 8 kW
Taboret indukcyjny, P 8 kW
9 169,65 zł 6 913,92 zł 7 455,00 zł 5 621,07 zł
szt.
Piec konwekcyjno-parowy Retigo 20x GN 1/1 bojlerowy O 2011 bn | RM 00026782
Piec konwekcyjno-parowy Retigo 20x GN 1/1 bojlerowy O 2011 bn | RM 00026782
127 797,00 zł 102 237,60 zł 103 900,00 zł 83 120,00 zł
szt.
Półka wisząca, przestawna,pojedyncza 1200x300x400 mm
Półka wisząca, przestawna,pojedyncza 1200x300x400 mm
651,90 zł 390,49 zł 530,00 zł 317,47 zł
szt.
Stół przyścienny bez półki 1600x700x850 mm skręcany
Stół przyścienny bez półki 1600x700x850 mm skręcany
2 151,27 zł 1 288,61 zł 1 749,00 zł 1 047,65 zł
szt.
Witryna cukiernicza przeszklona nastawna 78 l - PX-RT-78/B
Witryna cukiernicza przeszklona nastawna 78 l - PX-RT-78/B
2 212,77 zł 1 770,22 zł 1 799,00 zł 1 439,20 zł
szt.
Warnik do wody, V 10 l
Warnik do wody, V 10 l
500,61 zł 404,99 zł 407,00 zł 329,26 zł
szt.
Trzon gastronomiczny gazowy 4 palnikowy 1x4,5kW+ 1x7,5kW + 2x9,0 kW na podstawie szafkowej otwartej
Trzon gastronomiczny gazowy 4 palnikowy 1x4,5kW+ 1x7,5kW + 2x9,0 kW na podstawie szafkowej otwartej
14 022,00 zł 11 918,70 zł 11 400,00 zł 9 690,00 zł
szt.
Termos cateringowy lakierowany TL - 20 | REDFOX 00001851
Termos cateringowy lakierowany TL - 20 | REDFOX 00001851
1 966,77 zł 1 671,75 zł 1 599,00 zł 1 359,15 zł
szt.
Stół ze zlewem 1-kom. drzwi suwane 1200x600x850 mm, blat tłoczony
Stół ze zlewem 1-kom. drzwi suwane 1200x600x850 mm, blat tłoczony
4 889,25 zł 2 928,66 zł 3 975,00 zł 2 381,02 zł
szt.
Piec do pizzy P - 12 | RM 00019383
Piec do pizzy P - 12 | RM 00019383
22 656,60 zł 18 125,28 zł 18 420,00 zł 14 736,00 zł
szt.
Waga metkująca z wysięgnikiem - CAS, CL5200N 15P WIFI
Waga metkująca z wysięgnikiem - CAS, CL5200N 15P WIFI
5 658,00 zł 4 300,07 zł 4 600,00 zł 3 495,99 zł
szt.
Stół przyścienny z blokiem dwóch szuflad (L),i 2-ma półkami 1000x700x850 mm
Stół przyścienny z blokiem dwóch szuflad (L),i 2-ma półkami 1000x700x850 mm
4 875,72 zł 2 920,56 zł 3 964,00 zł 2 374,44 zł
szt.
Półka nierdzewna 1200x300x170 mm
Półka nierdzewna 1200x300x170 mm
586,71 zł 351,44 zł 477,00 zł 285,72 zł
szt.
Zlew jednokomorowy nierdzewny - skręcany, o wym. 600x700x(H)850 mm
Zlew jednokomorowy nierdzewny - skręcany, o wym. 600x700x(H)850 mm
1 367,76 zł 1 203,63 zł 1 112,00 zł 978,56 zł
szt.
Szafa mroźnicza lakierowana, wnętrze z ABS, 361 l
Szafa mroźnicza lakierowana, wnętrze z ABS, 361 l
5 473,50 zł 4 094,18 zł 4 450,00 zł 3 328,60 zł
szt.
Okap przyścienny trapezowy ze stali nierdzewnej ECONOMIC z łap. B,went. E1 i ośw. 1000x900x450 mm (1 segment)
Okap przyścienny trapezowy ze stali nierdzewnej ECONOMIC z łap. B,went. E1 i ośw. 1000x900x450 mm (1 segment)
9 517,74 zł 5 701,13 zł 7 738,00 zł 4 635,07 zł
szt.
Stół ze zlewem 1-kom.(P),drzwi skrzydłowe 1000x700x850 mm
Stół ze zlewem 1-kom.(P),drzwi skrzydłowe 1000x700x850 mm
5 515,32 zł 3 303,68 zł 4 484,00 zł 2 685,92 zł
szt.
Stół przyścienny z półką 2600x700x850 mm spawany
Stół przyścienny z półką 2600x700x850 mm spawany
4 106,97 zł 2 460,08 zł 3 339,00 zł 2 000,07 zł
szt.
Zlew nierdzewny dwukomorowy  z półką - skręcany, o wym.1000x600x(H)850 mm
Zlew nierdzewny dwukomorowy z półką - skręcany, o wym.1000x600x(H)850 mm
1 832,70 zł 1 612,78 zł 1 490,00 zł 1 311,20 zł
szt.
Blixer profesjonalny 4 400V
Blixer profesjonalny 4 400V
10 756,35 zł 9 680,72 zł 8 745,00 zł 7 870,50 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl